CatalàEnglishFrançaisCastellano

Parc Etnològic de les Pedreres del Congost

There are no translations available.

La bonica Vall del Congost va ser i és un dels punts extractius més importants de pedra natural de tot Catalunya. En aquest petit Parc Etnològic trobareu indrets on interpretareu com treballaven els picapedrers des del primer quart segle XX.

L'accés amb vehicle serà tot entrant pel Figueró i passant de llarg tot el poble hi haurà un trencant a mà dreta on podreu accedir-hi a una àrea d'aparcament (ara per ara però no és diponible l'esmentat accés).

El recorregut comença per l antiga cova de Baritina de La Casa Nova, al costat d'on hi havia l'obrador de pedra natural  (tot passant per la C-17 es veu a simple vista). És una petita cova de 5 metres de fondària, aquest mineral es va utilitzar a principis de segle XX, per a la fabricació de munició. Passarem pel lloc on era l'antic obrador de pedra de La Casa Nova, així com de la gran Masia que van desaparèixer l'any 2008 per una ridícula expropiació de carreteres que passat el temps s'ha demostrat del tot innecessària i malbaratadora de recursos públics, passarem pel petit memorial que hi ha en forma de carreus vermells tot formant una paret, hi hauran uns rètols explicatius, imatges de suport i links QR.

Tot anant direcció nord a la vora de la C-17 pujarem les escales de pedra i allà ens trobarem amb la Font-safareig de La Casa Nova, lloc on la gent de la casa feien la bogada i s'abastien d'aigua la primera meitat segle XX, ara malauradament la deu no raja, hi ha però, un petit brollador amb un polsador on ens podrem refrescar, cal tenir en compte que l'aigua no és tractada per al consum de boca, tot i ser d'un pou molt bo. Al cap d'uns metres entrarem dins de l'antiga i espectacular "Pedrera Roja" d'en Jacint Vila on encara es conserva una barraca de picapedrer de l'any 1919, en el seu interior es faran petites exposicions amb documents i imatges d'aquest ofici. Al voltant veureu pedres elaborades manualment i mostres de diferents formes de treballar-la.  Aquesta era una explotació on es feien voravies, llambordes i lloses vermelles d'alta qualitat.

Sí seguim el camí cap amunt, a l esquerra ens toparem amb la "Pedrera Blanca", on veurem pedra clara feta, que data dels anys 50, al damunt d'aquesta explotació abandonada veurem el dipòsit de captació d'aigua que la Família Vila va fer per tenir aigua emmagatzemada per a l'ús de boca, i sí tirem cap a la dreta en 5 minuts  trobarem la "Pedrera del Serrat dels Frares", que va començar els anys 50 del s.XX en Ferran Vila de Vallcàrquera, a mà esquerra, veurem els blocs i les lloses vermelles abandonades, sí seguim el corriol ran el cingle de la feixa ens trobarem amb l antiga explotació de Llosa davant de Can Xesc, on l'empresa d'en Josep Vila i Sans de La Casa Nova anaven a buscar la llosa amb carruatge a cavall per tal de baixar-la a l'obrador de pedra que tenien ran la carretera de Ribes, avui una part d'aquesta explotació minera és encara en funcionament a la part més obaga i en alçada superior de la petita vall.   Si per contra anem recte des de la pedrera del Serrat dels Frares, en 2 minuts ens trobarem amb unes parets seques monumentals a mà esquerra, que ens donarà una idea aproximada de la importància que va tenir el conreu de la vinya en el decurs de molts segles a la Vall del Congost.

Podreu fer-ne un petit descans a la taula i seients de la Pedrera Roja tot gaudint  de l entorn.

En els propers mesos es procedirà a la retolació de tot el recorregut, així com la implementació de suport en format de codi QR, per a que pogueu fer-ne el recorregut tot sols. No cal dir que tindreu un telèfon per contactar amb la direcció del Parc, pel que hagueu de menester. L'entrada serà de franc, tot i que podreu participar-hi sí voleu en un petit mecenatge que servirà per a fer-ne més gran aquest engrescador projecte cultural.

Itinerari
1- Cova de Baritina
2- Obrador i antic emplaçament de La Casa Nova
3- Pedrera Roja (Font de la Casa Nova, Barraca Picapedra)
4- Pedrera Blanca
5- Pedrera del Serrat dels Frares
6- Pedrera "Laura" davant de Can Xesc

Moltes gràcies.

                             
Parc Etnològic de Les Pedreres del Congost
              La Cultura del noble ofici de la pedra

pedrera

 
Fes la teva reserva
comarribar

JUNTA ARBITRAL marca-catalunya
Registre Turisme de Catalunya 
El vilatge vell de Les Casetes del Congost
HUTB-001153, HUTB-001154

Vil.la La Garriga Termal Congost
HUTB-017766

 20180213_221529

Here TOUR VIRTUAL 360